rakfisk_oppskrift_tilbehør.jpg (13)

Ofte stilte spørsmål

Her er et utvalg av de spørsmålene vi mottar flest av. Om du ikke finner svar på spørsmålet ditt setter vi stor pris på om du tar kontakt med oss.

Servering

Beregn ca 70 g filet per person til forrett, og 180 g filet per person til hovedrett. Server rakfisken temperert.

Om du skal du servere rakfisk på tradisjonelt vis trenger du kokte mandelpoteter, godt smør, flatbrød og lefse til rakfisken. I tillegg er det mange som bruker seterrømme, kokte egg, rødløk, purre og sylta rødbeter til. Ta en titt på våre oppskrifter for inspirasjon til andre måter å serverer rakfisken på.

Ja, server rakfisken temperert. Temperer i romtemperatur ca 2 timer før servering. Om du anretter på fat i god til før servering er det viktig å dekke godt til med ren plastfolie.

Om det blir igjen rester kan man pakke restene inn i lufttett plast. Da holder de seg i kjøleskap til neste dag. Putt dem i fryseren om du vet at det går lenger enn neste dag før du får spist dem opp. Husk god håndhygiene samt tett og ren plast. Har du mulighet for å vakuumere restene holder de seg enda bedre. Opptining bør alltid skje i kjøleskap, og restene bør ikke fryses på nytt.

Vi anbefaler ikke gravide og personer med nedsatt immunforsvar å spise rakfisk, akkurat slik som de ikke bør spise annen mat som ikke er varmebehandlet. 

Grunnen til dette er at rakfisk, i liket med røkelaks, gravlaks, myke oster og andre spiseklarevare matvarer som ikke skal varmebehandles, kan ha tilstedeværelse av den sykdomsfremkallende bakterien Listeria Monocytogenes. Denne bakterien finnes overalt i naturen og er i utgangspunktet ikke farlig for friske voksne mennesker. Men hos gravide kan bakterien smitte fra mor til foster og gi alvorlig sykdom, og i verste fall abort. De med nedsatt immunforsvar kan også bli alvorlig syke av listeria. Listeria Monocytogenes kan vokse i kjøleskaptemperatur, og dette er grunnen til kravet om merking med «siste forbruksdag» siden rakfisk ikke varmebehandles før konsum.

Oppbevaring

Ferdig modna rakfisk er i henhold til matloven klassifisert som kjølevare og skal aldri oppbevares over +4°C. Vakuumert rakfisk og rakfisk i spann oppbevares derfor best i kjøleskap eller kjølerom som holder 0-4°C.

Rakfisk i spann eller butt må hele tiden være dekket av lake. Lake for etterfylling lager du lett selv: Kok opp 50 g salt per liter vann, som du avkjøler helt og heller over fisken.

Vær svært nøye med håndhygiena når du skal håndtere rakfisken. Bruk gjerne engangshansker for å være trygg på at du ikke tilfører bakterier. Bruk en ren gaffel når du skal ta opp rakfisk fra spann, da sikrer du at det som er igjen i spannet ikke blir forurenset. Det er også viktig med helt rene arbeidsflater, skjærefjøler og kniver.

Ja, rakfisk kan fryses. Om man ikke får spist rakfisk man har kjøpt, anbefaler vi å fryse den ned i god tid før datoen for siste forbruksdag for å sikre kvaliteten. Rakfisk fryst før siste forbruksdag vil ha en holdbarhet på inntil 12 mnd. i fryseren, og ha like gode egenskaper som opptint vare som før innfrysing. Vi anbefaler også å fryse rakfisk i den originale vakuumforpakningen.

I dypfryst tilstand så er det ingen vekst eller utvikling av bakterier eller andre mikroorganismer, men ved tilgang på luft kan fettet i rakfisken oksidere og få en harsk smak. Vi anbefaler derfor oppbevaring i fryser inntil 12 mnd. siden rakfisk har et høyt fettinnhold.

Opptining bør alltid skje i kjøleskap, ikke bruk varme, og den bør spises innen en uke etter opptining. Melkesyrebakteriene som konserverer rakfisken og gir den holdbarhet vil ikke være aktive etter opptining, og derfor bør den ikke lagres.

Opptining bør alltid skje i kjøleskap, ikke bruk varme, og den bør spises innen en uke etter opptining. Melkesyrebakteriene som konserverer rakfisken og gir den holdbarhet vil ikke være aktive etter opptining, og derfor bør den ikke lagres. 

Sensoriske kvaliteter som farge, lukt og smak påvirkes svært lite i rakfisk. Man kan oppleve et noe høyere væsketap i produktet, men ellers vil egenskapene være så like som før frysing, at i sensoriske tester klarer man ikke å definere forskjellen mellom opptint vare og før innfrysing. 

I dypfryst tilstand er det ingen vekst eller utvikling av bakterier eller andre mikroorganismer, men ved tilgang på luft kan fettet i rakfisken oksidere og få en harsk smak. Vi anbefaler derfor oppbevaring i fryser inntil 12 mnd. siden rakfisk har et høyt fettinnhold.

Holdbarhet

Rakfisken er holdbar i kjøleskap fram til datoen som er angitt på produktet. Vakuumpakket rakfisk og rakfisk i spann er merket med "Siste forbruksdag" etterfulgt av den angitte datoen.

Nei, rakfisk skal ikke spises etter siste forbruksdag. Det er fordi rakfisk er betegnet som et såkalt risikoprodukt, sammen med andre matvarer som f.eks. røkelaks, gravlaks og myke oster, siden det kan forekomme tilstedeværelse av den sykdomsfremkallende bakterien Listeria Monocytogenes. Denne bakterien er kjent for å kunne gi alvorlig sykdom hos personer i risikogrupper og gravide. Listeria Monocytogenes kan også vokse i kjøleskaptemperatur, og dette er grunnen til kravet om merking med «siste forbruksdag» siden rakfisk ikke varmebehandles før konsum.

"Best før" brukes på mat- og drikkevarer som ofte er gode etter datoen de er merket med. Datoen viser hvor lenge matvaren holder seg uten å tape sin forventede kvalitet eller spesifikke egenskaper i uåpnet forpakning. Om du har produkter som har overskredet Best før-datoen så kan du lukte og smake deg fram til om det fortsatt kan nytes.

"Siste forbruksdag" brukes på matvarer som er meget lettbedervelige og derfor kan bli helsefarlige. Slike matvarer skal ikke selges eller spises etter at datoen er gått ut. Eksempler på produkt som betegnes som lett bedervelige matvarer som merkes med "Siste forbruksdag" er: Rakfisk, røkelaks, gravlaks, upasteuriserte oster og andre spiseklare produkter.

Utsalgsteder

Vi distribuerer rakfisk til alle de store matvarekjedene i landet. Du finner den hos Kiwi, Meny, Spar, Joker, Rema 1000 og Coop sine butikker. Spør etter Rakfisk fra Wangensten hos din lokale kjøpmann så er de behjelpelige med å skaffe, dersom den ikke allerede finnes i butikk.

Vanligvis er Rakfisk fra Wangensten tilgjengelig i de fleste matbutikker fra begynnelsen av september. Dersom du ikke finner den i butikkhyllene kan du spørre betjeningen om de kan ta inn for deg. De har den tilgjengelig på sine hovedlager fra denne tiden på året.